!-- Facebook Pixel Code -->
Christina i korsbarsdalen

De flesta av oss får för lite vila och återhämtning i våra liv vilket på sikt ger oss minskade möjligheter till att vara aktiva och orka med det vi vill. Det sliter på både kropp och psyke, som till slut kan hamna i utmattning. Jag har själv varit utmattad för 20 år sen pga att jag tog på mig för mycket jobb, engagerade mig och kämpade för mina klienter som Don Quijote kämpade mot väderkvarnar. Människor fick bättre hjälp medan jag själv ”tog slut” och organisationen fortsatte som vanligt utan mig. Så min lärdom är att trivs du inte på ditt jobb, håller inte med om arbetssätt och synsätt, sök dig därifrån i tid! Jag kämpade kvar alldeles för länge på en plats som jag innerst inte ville vara på, tänkte att det blir nog bättre när jag får magisterutbildning och blir snällare och jobbar hårdare. Av erfarenhet och kunskap vet jag att detta inte är en framgångsrik strategi. Jag återhämtade mig och bytte jobb inom socialt arbete och jobbade som skolkurator i nästan 10 år och så startade jag min egen verksamhet. Jag kommer skriva mer här om goda sätt att återhämta sig vid utmattning längre fram. Vi behöver regelbundet olika sorts återhämtning.

  • Viktiga delar som du kan se över, är
  • tillräckligt med sömn med god kvalité
  • vettig mat med mycket grönt och frukt
  • lagom konditions- och styrketräning
  • stunder där du ”bara” är, inte tänker på något speciellt, du kan rikta blicken på något du tycker är rogivande
  • ta en stund att reflektera och vända blicken inåt,
  • gå ut i naturen som finns närmare oss än vad vi kanske tänker, en blomrabatt, buskar, på din gård mitt i stan, Malmö har många parker,
  • ge dig själv och andra medkänsla.

Återhämtning och vila är en förutsättning för ett hållbart aktivt liv. Ta väl hand om dig, det finns bara en som du.